sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Tarte tatin

Kokkiystävämme tarjosi meille kerran, vuosia sitten, Tarte tatinia ja se teki välittömän vaikutuksen. Syksyn pimeänä iltana klassikkopiirakka muistui mieleeni ja ryhdyin kartoittamaan netin Tarte tatin -maailmaa. Lopputuloksena on alla olevan kaltainen herkku. Tarkkaa lähdettä en osaa sanoa, koska tämä on yhdistelmä monista (hyvin samanlaisista) resepteistä.

Piirakka on varsin makea, joten jos toivot raikasta omenapiirakkaa, tämä ei ole etsimäsi. Tästä riittää n. kuudelle pienehkö pala. Tämä ei ole mikään äärettömän esteettinen piirakka, mutta oikeasti tämä on kyllä tosi hyvää! Huom! Älä käytä tämän tekemiseen irtopohjavuokaa - liemet valuvat pitkin uunia...

Oikeasti tämä kakku pitäisi tehdä uuninkestävässä paistinpannussa eli ei mitään astioiden vaihtelemisia välissä, mutta meillä näyttää olevan kaikissa paistinpannuissa muovikahva, joten tein tämän kahdessa astiassa. Huom! Alkuvaiheessa saattaa tuntua, että omenoita tulee kauhean paljon, mutta ne menevät kasaan pehmetessään, joten omenakasaa ei pidä säikähtää. Jos käytät pakastevoitaikinaa, muista, että se sulaa 1,5 tuntia.

Pohja:
300 g pakastevoitaikinaa tai

100g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoa
1 dl tomusokeria
pieni muna

Leikkaa voi pieniksi paloiksi. Sekoita voi, jauhot ja sokeri nopeasti murumaiseksi seokseksi.
Riko muna ja vatkaa se kevyesti. Lisää taikinaan. Laita taikina jääkaappiin.

Piirakka:
n. 5 kpl kiinteää omenaa
1,25 dl hienoasokeria
70 g voita
toffeejäätelöä

Kuori omenat ja leikkaa ne horisontaalisestti n. puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kaiva pikkulusikalla pois siemenkota.

Laita uuni lämpenemään n. 200 asteeseen. Laita omenapalat voideltuun vuokaan (itsellä oli käytössä n. 20 senttiä halkaisijaltaan oleva vuoka, mutta aineet olisivat riittäneet isompaankin.

Laita paistinpannu lämpenemään keskilämmölle. Pistä sokeri pannulle ja sulata, kunnes on ruskeaa. Heitä omenapalat uunista pannulle ja pyörittele sokerissa. Heitä sekaan pilkottu voi.

Kasaa omenat takaisin vuokaan. Kaada liemi päälle.

Kauli voitaikina max puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta n. 5 cm vuokaa suurempi ympyrä. Nosta taikinalevy piirakan päälle ja painele reunoja alaspäin.  Älä käsin, koska sokeriliemi on tosi kuumaa. Tökkää taikinaa muutaman kerran haarukalla, jotta ei kohoa ihan älyttömästi.

Laita piirakka uuniin 25 - 30 minuutiksi. Kumoa ja tarjoile lämpimänä jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti