keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Rapeakuoriset sämpylät

Moni haaveilee sämpylöistä, joissa on rapea kuori ja pehmeä sisus, mutta rapea kuori jää usein vain haaveeksi. Vaan ei jää enää.

Soppa 365:stä löytyi ohje nimeltä fantastinen leipä, jolla sämpylöihin saa rapean kuoren. Ja lupaus piti kutinsa. Tein kokeeksi vain puolikkaan taikinan, mutta olisi ehdottomasti pitänyt tehdä koko satsi - sämpylät katosivat pöydältä vilauksessa.

Nämä sämpylät ovat nyt ihan puhtaasti vehnäsämpylöitä. Voisi kokeilla joku kerta korvata osan jauhoista jollain muulla jauholla. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin tavallista hiivaa. Itse korvasin sen kuivahiivalla, ja ohjetta on tältä osin muokattu.


5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Mittaa vesi ja maito astiaan. Laita sekaan suola ja hunaja. Kuumenna neste n. 42-asteiseksi. Sekoita desiin vehnäjauhoa kuivahiiva, ja sekoita hiiva-jauhoseos nesteeseen. Lisää loput jauhot taikinaan muutamassa erässä ja vaivaa löysäksi leiptätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se irtoaa kulhon reunoista jokseenkin (ei ihan).

Ripottele taikinan päälle vehnäjauhoja, peitä kulho ja anna nousta 1 - 1,5 h.

Kuumenna uuni 240 - 250 asteeseen ja laita leivinpaperit pelleille.

Ripottele 0,5 - 1 dl vehnäjauhoa leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei enää vaivata, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.

Ripottele pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä (älä vaivaa).

Leikkaa takina 6 - 7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2 - 3 osaan. Nosta sämpylät pellille.

Paista sämpylöitä uunissa n. 20 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti