maanantai 30. heinäkuuta 2018

Helpot ja hyvät hampurilaissämpylät (ja pihvit)

Jos kaupan hampurilaissämpylät eivät innosta, nappaa itsellesi tästä resepti, jolla teet tosi hyvät hampurilaissämpylät. Ohje on peräisin Sivumaku-blogista ja alla sellaisena kuin me ne teimme. Lopussa vielä pari sanaa hampurilaispihveistä.



Hampurilaissämpylät (8 kpl)
8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa
2,5 dl vettä
7 g kuivahiivaa
40 g voita
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 kananmunaa
seesaminsiemeniä (mieluummin paahdettuna, mut menee ilmankin)


Sekoita maito, vesi, suola, sokeri ja voi ja lämmitä niin, että voi sulaa. Sekoita mukaan dl jauhoja, johon on sekoitettu hiiva. Lisää jauhoja n. 4 dl ja vaivaa hyvin. Sekoita mukaan 2 munaa. Jatka vaivaamista ja lisää taikinaan jauhoja. Jatka vaivaamista niin, että taikina on sileä ja kimmoisa. Laita taikina kohoamaan pariksi tunniksi (tuntikin riitti).

Jaa taikina 8 osaan ja pyörittele paloista sämpylöitä. Mieluummin littanahkoja, koska sämpylät kohoavat uunissa. Anna sämpylöiden kohota n. tunti ennen paistamista (lyhyempikin aika toimii). 

Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle siemeneet. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.

Hampurilaispihveistä
Miten saisi hampurilaispihvistä jämäkän, lihaisan ja maukkaan? Ettei siitä tule vetelä tai mauton. Mietin jo lihan jauhamista lihamyllyllä (mikä olisi varmaan toiminutkin hyvin). Mutta sitten päätin noudattaa näitä kahta ohjetta. Ja hyviä tuli!

1. Käytä riittävän rasvaista lihaa. Rasvaa saa olla n. 20 prosenttia.
2. Älä lisää taikinaan muuta kuin mausteet eli suola ja pippuri. 
3. Paista pihvit grillissä. Tämä ei ole toki pakollista, mutta ei tee ainakaan huonoa pihvien maulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti