keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Creme caramel

Tämä ohje on peräisin Jamie Oliverin kirjasta Jamie Does. Päällisen tosin kehittelin itse ja ohjettakin vähän muuttelin. Tuli aivan äärettömän hyvää. Katso silti lopun huomautukset - niin hyvää kuin tästä tulikin, kaikki ei välttämättä mene ihan ongelmitta.

4 dl täysmaitoa
1 dl vaniljacremeä
2,8 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria / vanilja-aromia
2 munaa
2 keltuaista

TAI (tällä tavoin tein itse)

1 prk kondensoitua maitoa
0,5 dl vettä
0,5 dl maitoa
ripaus vaniljasokeria/vanilja-aromia
2 dl sokeria
2 munaa
2 keltuaista.

Pane uuni lämpeämään 150 asteeseen.

Kuumenna maito ja 1/4 sokerista + vaniljasokeri levyllä. Kun alkaa kiehua, ota pois levyltä. Jos käytät kondensoitua maitoa, kaada maito kattilaan ja ohenna sitä tavallisella maidolla ja vedellä. Kondensoitu maito on niin makeaa, että lisäsokeria ei tarvita. anna kiehahtaa ja ota pois levyltä.

Pane (loput) sokerit ja 1 dl vettä tarttumattomaan kattilaan ja anna porista, kunnes sokerista tulee kullanruskeaa. Älä sekoittele karamellia välillä - vain pyöräytä kattilaa välillä. Kun seos on hyvänväristä, kaada se 6 annoskuppiin ja anna seistä 5 min.

Sekoita munat ja keltuaiset kulhossa. Kaada jäähtynyt maito sekaan tiheän siiviilän läpi. Sekoita. Kaada tämä uusi seos siivilän läpi kuppiin, josta voit kaataa sen annoskulhoihin. Kannattaa siivilöidä, jotta lopputuloksesta tulee tasainen.

Laita kulhot isoon uunivuokaan ja kaada reunoille kuumaa vettä, noin puoliväliin kulhon reunoja. Laita vuoka uuniin ja anna sen olla siellä n. 40 min.

Ota vuoat uunista ja anna jäähtyä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin. 4 tuntia riittää, yön yli ok myös.

Huom!
Tämän reseptin haastavimpana kohtana näen annosten irrottamisen vuoista. Viimeksi käytin silikonivuokia, joista annokset (myös karamelliosion) sai ihan nätisti irti, kun pyöräytti reunat veitsellä. Karamelli jäi silti kovaksi erilliseksi levyksi, ja otin tuon levyn lopulta kunkin annoksen päältä pois, koska karamellista oli anyway valunut karamellikastiketta annoksen päälle.

Karamellisoidut nektariinit:
pari nektariinia
muutama lusikallinen oivariinia
pieni keko sokeria
kanelia

Pilko nektariini paloiksi.

Laita paistinpannulle voi, sokeri ja kaneli. Anna kuplia, kunnes seos muuttuu tahmeaksi. Laita sekaan nektariinipalat. Anna muhia vähän aikaa. Nostele jälkiruuan päälle ja tarjoile heti.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti