keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Hirvipihvit ja puikulaperunamuusi

Olemme valmistaneet pakastimessamme lepäävästä hirvestä useaan otteeseen herkullista hirvipataa, mutta tahdoimme kokeilla, mitä muuta hyvää siitä saisi tehtyä. Mieheni muisti joskus syöneensä taivaallisia "hirvipihvejä", ja eräs kokkiystävämme osasi opastaa meitä kyseisen herkun jäljille. Laitoin hirvipihvit lainausmerkkeihin, koska nämä eivät ole perinteisessä mielessä pihvejä, vaan enemmänkin riivitystä lihasta tehtyjä annoksia.

Jos tykkäät täydellisen mureasta lihasta, kannattaa kokeilla tätä ruokaa. Aivan sairaan hyvää!

10 pienehköä pihviä:
1 kg hirvipaisti tai -file
paketillinen pekonia tai 200 g siankylkeä
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
punaviiniä
korppujauhoja
voita

Silppua pekoni/siankylki. Pistä paisti sellaiseen uunivuokaan, että pystyt peittämään koko paistin vedellä. Lisää valko- ja mustapippuria sekä suolaa vuokaan. Laita silputtu pekoni/siankylki päälle. Laita n. 150-asteiseen uuniin foliolla peitettynä. Anna hautua uunissa vähintään 12 tuntia niin, että liha menee ylikypsäksi. Pyörittele paistia välillä niin, että se on koko ajan nesteen alla. Jos nestettä on liian vähän, lisää vettä. Ota 3 viimeiseksi tunniksi folio pois.

Kun liha on niin kypsää, että se hajoaa, nostele lihat ja pekoni tasaiseen uunivuokaan. Riivi liha ja painele se vuoan pohjalle 2 - 3 cm paksuiseksi kakuksi. Jäähdytä nopeasti. Laita päälle esim. kelmua.

Lisää paistoastiaan jääneeseen liemeen punaviiniä ja keittele se kasaan kastikkeeksi.

Kun liha on viilentynyt, leikkaa siitä sopivankokoisia (esim. korttipakan koko) palasia/pihvejä. Leivitä pihvit korppujauholla ja paista paistinpannulla voissa nopeasti niin, että pinta ruskistuu hiukan. Tällä tavoin saadaan pinta rapeaksi, noin muuten pihvi on kyllä jo kypsä. Maista maustetilanne ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.


Puikulaperunamuusi:
puikulaperunoita
suolaa
voita
maitoa

Kuori perunat ja keitä ne (puikulaperunat kypsyvät tosi nopeasti). Kaada keitinvesi pois, lisää maitoa, voita ja suolaa ja murskaa perunat muusiksi.

Pihvien, muusin ja kastikkeen kylkeen sopii mainiosti esim. puolukka- tai karpalohillo.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti