torstai 25. kesäkuuta 2015

Herkullinen haukicurry ja kookosriisi

Hauki on suhteellinen yleinen saalis kalavesiltä, mutta lautaselleni kyseinen vonkale päätyy harvakseltaan. En koe haukea samalla tavalla herkuttelukalana kuin vaikkapa kuhan tai ahvenen, jotka maistuvat ihan vaan fileenä pannulla paistettuna kera suolan ja pippurin.

Vaan nytpä löytyi niin supermaukas haukiresepti, että jopa tällainen kyynikkokin lisää hauen riemusta kiljuen ruokalistalleen. Innoittajana tälle reseptille toimi Gordon Ramsayn kalacurry.


500 g ruodotonta haukifilettä
3 cm  tuoretta inkivääriä
1 yksikyntinen valkosipuli
seesamöljyä
pähkinäöljyä
1- 2 rkl kalakastiketta
1/2 purkillista currytahnaa (punainen Santa Maria)
pussillinen Sugar snap peas -sokeriherneitä (pakastealtaasta)
400 g kookosmaitoa
400 g katkarapuja
puoli nippua kevätsipulia
pieni puska korianteria
lime

Jos mahdollista, suolaa hauki jo edellisenä päivänä ja anna levätä yön yli jääkaapissa. Hauki on yksi Suomen vähärasvaisimmista kaloista, joten se säilyy hyvänä pitkään.

Kuumenna seesam- ja pähkinäöljyseosta pannulla. Lisää joukkoon silputtu inkivääri, pilkottu valkosipuli ja currytahna. Kuumenna, kunnes tahna on kuumaa.

Lisää joukkoon hauenpalaset. Paistele, kunnes hauen pinta on kypsynyt. Ei ole ollenkaan huono, vaikka pinta saisi vähän väriäkin.

Sekoita joukkoon kookosmaito. Pienennä hellan lämpötilaa. Lisää joukkoon kalakastiketta. Laita ensin 1 rkl ja maista myöhemmässä vaiheessa ruuan suolaisuutta. Kastiketta voi lisätä joukkoon vielä myöhemminkin, joten sen kanssa ei pidä vetää tässä vaiheessa övereitä. Älä laita kantta päälle, vaan anna ruuan keittyä tovi kasaan.

Keitä jäisiä herneenpalkoja pari minuuttia. Valuta hyvin ja lisää kastikkeeseen. Sulata katkaravut esim. siivilässä valuttamalla päälle lämmintä vettä. Painele liika vesi pois sulaneista ravuista ja lisää kastikkeeseen. Sekoita ja anna hautua hetken.

Pilko kevätsipuli ja korianteri. Lisää ruuan päälle (ja osin sekaan) loppuvaiheessa.

Kun tarjoilet ruuan, voit vielä puristaa halutessasi päälle tipan limemehua.

Kookosriisi

300 g basmati- tai jasmiiniriisiä
200 g kookosmaitoa + 2 dl vettä
lime
merisuolaa

Huuhtele riisi. Laita kattilaan riisi, neste, lime ja suola. Anna kiehahtaa. Tämän jälkeen pienennä lämpöä ja laita kansi päälle. Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Pistä lämpö pois päältä ja anna riisin hautua 10 - 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti