lauantai 23. lokakuuta 2010

Hirvipata

Tämä lihapata on aivan taivaallista! Olemme tehneet tätä ennenkin, mutta muista lihoista. Tällä kertaa pataan päätyi hirvi, koska ostimme hiljattain mieheni ystävältä 5 kg hirvenlihaa. Mukana oli savustettua hirveä ja sisäpaistia.

Ruoka kannattaa panna alulle jo aamupäivällä, koska tämän ruuan pointti on riittävän pitkässä kypsennysajassa. Tästä ruuasta saa ihan nättejäkin annoksia, jos vaan löytyy sen verran itsehillintää, että ehtii panostaa hiukan asetteluun eikä käy heti vaan kimppuun...


100 g savuhirveä
1,5 kg hirven sisäpaistia
puska timjamia
mustapippuria
valkopippuria
suolaa
pullo punaviiniä
voita
Creme Bonjour, tatinmakuinen
reilu kourallinen kuivattuja mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1/2 l tuoreita suppilovahveroita tai kantarelleja
3 isoa porkkanaa
pala lanttua
8 - 10 salottisipulia
1/2 dl riistafondia

Kuori ja pilko porkkanat ja lantut ronskeiksi paloiksi. Kuori sipulit. Kuutioi sisäpaisti ronskeiksi paloiksi (n. puolen hiivapaketin kokoisiksi). Silppua timjami niin pieneksi kuin saat.

Kuumenna paistinpannu tosi kuumaksi. Ruskista voissa pannulla nopeasti osa timjamista, porkkanoista, lantuista, sipuleista ja lihoista. Mausta pippureilla. Kaada ainekset isoon kattilaan. Toista, kunnes kaikki em. ainekset on ruskistettu.

Pilko savuhirvi pienehköiksi paloiksi ja lisää kattilaan. Kaada joukkoon pullo punaviiniä, Creme Bonjour ja riistafondi. Sekoita.

Ota tuoreet suppilovahverot/kantarellit ja paista pannulla, kunnes neste on hävinnyt niistä. Lisää sienet kattilaan ja sekoita.

Murskaa kuivat mustatorvisienet/suppilovahverot morttelissa jauhoksi. Jos ei ole morttelia, laita sienet pieneen muovipussiin ja murskaa ne kaulimella tmv. Lisää jauhetut sienet kattilaan.

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Laita hirvipata uuniin 3 tunniksi. Tarkkaile nesteen määrää - lihat eivät saa päästä kuivumaan (myös lihojen kääntely auttaa).

Ota kattila pois uunista ja nosta se liedelle miedolle lämmölle. Anna olla levyllä niin kauan, että liemi alkaa näyttää suurustuneelta. Tähän menee yleensä pari tuntia.

Lisää hiukan suolaa (maista toki, paljonko tarvitaan). Sopii tarjottavaksi esimerkiksi riisin, perunoiden tai muusin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti