perjantai 18. helmikuuta 2011

Brita-kakku

Mietin pitkään, millaisen kakun tekisin poikamme 2-vuotissynttäreille. Mieli olisi tehnyt kokeilla jotain tosi hienoa marsipaanikoristeltua kakkua, mutta koska en ole koskaan tehnyt sellaista, en arvannut lähteä sellaista juhliin kokeilemaan. Päädyin tekemään mielestäni ihan kivannäköisen ja maittavan brita-kakun. Tämä on yhdistelmä muutamasta ohjeesta. Pohjan perustana on ollut Pirkan Brita-torttu Romanovin tapaan ja täytteeseen ja ulkoasuun hain inspiraatiota Kinuskikissalta. Tuota Kinuskikissa-linkin kakkua tekisi mieleni kokeilla (uudelleen) joku kerta. Reseptin perässä avaudun tarkemmin aiheesta...

Tämä brita-kakku oli mielestäni onnistunut. On hyvä, jos kakku ehtii levätä kunnolla ennen tarjoilua - meilläkin se oli melkein parempaa seuraavana päivänä, mutta ideaalitilnteessa se lepäisi ehkä puolisen päivää. Tästä kakusta syö n. 10 henkeä.

Pohja:
150 g voita tai leivontamargariinia
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.


Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen jatkaen vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Paista 175 asteessa 20 - 25 minuuttia, kunnes marengin pinta on vaaleanruskea.

Anna torttulevyn jäähtyä ja leikkaa se terävällä veitsellä puoliksi. Irrota paistopaperi. Itse tein duunin tähän asti juhlia edeltävänä päivänä. Pohja säilyi ihan hyvänä jääkaapissa leivinpaperilla peitettynä ja väljästi kelmutettuna.

Täyte:
2 dl vaniljacremeä
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa (Sunnuntai)
500 g mansikoita
3 persikkaa
4 Digestive-keksiä
kinuskikastiketta

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto. Leikkaa mansikat siivuiksi ja kuori ja pilko persikat.

Aseta toinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Levitä päälle tuorejuusto-kermavaahtoa ja persikkasiivuja. Ripottele päälle keksimuruja ja valuta kinuskikastiketta. Nosta päälle toinen levy ja toista sama täytteiden kanssa. Itse tosiaan laitoin ekaan väliin persikkaa ja päälle mansikoita.

Huom! Laita kinuskikastike päälle vasta vähän ennen tarjoilua.

Kokeilin tuota postauksen alussa mainittua marenkikakkua, mutta mokasin marengin varmaan siinä kohdassa, kun siihen piti lisätä keksimurut. Jotenkin se marenki vettyi siinä vaiheessa eikä sitten kohonnut vaan jäi muutaman millin levyksi. Hylkäsin nuo levyt ja tein tilalle nuo yllä mainitun ohjeen brita-levyt. Mutta itse asiassa se hylätty marenki osoittautui hyväksi sekin ja se tuli sitten napsittua pitkin viikkoa pieninä palasina. Vaan jos teet tuota Kinuskikissan marenkikakkua, muista voidella leivinpaperi ennen marengin levittämistä. Ja voisin jopa suositella kokeilemaan ihan perinteistä marenkia eli ei noita keksinmuruja sekaan.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

1 kommentti:

  1. Hei !
    Mulle kävi samoin Kinuskikissan ohjeella. Marenkivaahto lässähti samaa vauhtia kuin lisäsi keksejä ja paistoksesta tuli muutaman millin vahvuinen. Pitänee kokeilla tuota Brita-pohjaa :0)

    VastaaPoista