maanantai 9. marraskuuta 2009

Irish sweetheart

Tämä kakku on tehty Kinuskikissan ohjeen mukaan, ks. http://www.kinuskikissa.fi/?p=319 Mielestäni kakku on maultaan ihan hyvä, mutta ei täydellinen. Luulen, että kakusta tulisi enemmän minun makuuni sopiva, jos tekisin siihen niitä fiksauksia, joista mainitsen alla.

Jos tekisin kakun uudestaan, kokeilisin laittaa täytteeseen vähemmän kermaa ja vähemmän liivatetta. Nyt pohja oli makuuni liian mieto ja hyytelömäinen. Myös se auttaisi, jos juustokakkuosuus ei olisi aivan niin paksu. Kahvi ja Baileys kyllä maistuivat riittävästi, niitä ei tarvitse lisätä. Päälliseen laittaisin enemmän vadelmia ja vähemmän kermaa - vadelmat ovat parempia kuin kerma. Vadelmareunus pitää tilkitä hyvin, muuten mehu lähtee valumaan reunoja pitkin.

Pohja:200 g domino-keksejä
75 g voita tai margariinia
1 ps cappuccino-jauhetta (Pirkka)

Täyte:
4 ½ dl maitoa
1 ½ dl (n. 1 ½ ps) Blå Band -vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
7 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
1 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
1 dl Baileys-likööriä
1 ps cappuccino-jauhetta (Pirkka)

Päälle:
300 g vadelmia
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Pursotukset:2 ½ dl Flora Vispiä tai vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon cappuccino-jauhe. Lisää sitten keksimurska. Anna jähmettyä hiukan, jotta seos ei lirise vuoan reunoista tai vaihtoehtoisesti laita vuokaan leivinpaperin lisäksi kelmu, jonka reunat teippaat ylös. Painele seos vuoan pohjalle.

Yhdistä maito ja vaniljakastikejauhe kulhossa ja sekoita vispilällä, kunnes seos on tasaista. Laita jääkaappiin jähmettymään noin 15 minuutiksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä joukkoon mascarpone-juusto ja vaniljakastike.

Kuumenna Baileys-likööri kiehuvaksi. Sekoita joukkoon cappuccino-jauhe. Sulata Baileys-kahviin liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia ennen vuoasta irrottamista.

Käytä kakun koristeluun tuoreita tai jäisiä vadelmia. Asettele vadelmat osittain kerroksittain kakun päälle. Jätä reunoille tilaa kermapursotuksia varten. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon hyytelösokeri. Anna seoksen kiehahtaa uudelleen ja jäähdyttele sitten hetken aikaa. Lusikoi kiillettä vadelmien päälle. Jäisiä vadelmia käyttäessäsi pyri ”tilkitsemään” kiilteellä hyvin vadelmapäällisen reunaosat: sulaessaan vadelmista lähtee paljon mehua, joka valuessaan voi värjätä kermavaahtoa ja kakun reunoja.

Kiille tekee marjakuorrutuksesta juhlavamman ja estää kakun värjääntymisen pakastemarjoista valuvalla mehulla. Pakastevadelmat säilyvät paremman näköisinä, kun laitat ne kakun päälle jäisinä. Mikäli et halua kakkuun kermapursotuksia, täytä marjoilla koko päällinen. Varaa marjoja tällöin 100 g enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti