maanantai 18. tammikuuta 2010

Banoffee-kakku

Tämä kakku on lähes varma menestys. Jos joku jostain valittaa, niin makeudesta. Meillä tämä ei ole kyllä koskaan jäänyt happanemaan kaappiin. Tämä kuva on varsin vaatimaton eli suosittelen koristelemaan kakun näyttävämmin. Päällehän voi laittaa suklaanappeja, nonparelleja, vaahtokarkkeja... mitä vaan.

Kakun idea piilee siinä, että tässä ei ole lainkaan sitä turhaa sokerikakkuosuutta, vaan pohja on keksiä, välikerros banaania ja toffeeta ja päällä kermaa ja koristeita. Olen googlannut banoffee-reseptejä ja tämä on jonkinlainen combo niistä.

Keksin ja toffeen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, mutta kerma ja banaanit kannattaa lisätä vasta ennen tarjoilua. Voisi toimia hyvin myös vadelmilla.Tämä ei ole mikään suuri kakku. Tästä syö ehkä 6 henkeä.

1 prk (397g) kondensoitua maitoa
2-3 banaania (riippuu, haluatko päälle koristeiksi banaania)
0,75 dl kermaa
1,25 dl vaniljacremeä
1,5 rkl vaniljakreemijauhetta (ks. lopun huomiot)
1 tl vaniljasokeria
1 rkl cappucino-pikakahvijauhetta/ kaakaojauhetta
180 g Safari-suklaakeksejä
80 g  voitaIrrota maitopurkista etiketti ja laita purkki kiehumaan isoon kattilaan miedolle lämmölle kolmeksi tunniksi (ei tule pahaa, vaikkei ihan kolmea tuntia ehtisi). Purkin pitäisi olla veden alla koko ajan eli lisäile vettä tarpeen mukaan.

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjan kokoinen ympyrä. Jos jättää neljään kohtaan pienen ulokkeen, paperin kohdistaminen onnistuu helposti. Rouhi keksit pieniksi muruiksi (morttelilla muovikipossa onnistui hyvin). Lisää joukkoon sulatettu voi. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja hiukan myös reunoille (1-2 cm). Tee reunoista ohuet. Laita jääkaappiin jäähtymään (vauhtia voi hakea pakastimesta).

Kun maito on kiehunut 3 tuntia, anna purkin jäähtyä pieni hetki, avaa purkki, sekoita toffee ja levitä se pohjan päälle. Jäähdytä hyvin.

Vatkaa kerma, vaniljacreme ja vaniljakreemijauhe. Mausta pikakahvijauheella tai kaakaojauheella ja vaniljasokerilla. Pilko banaanit. Laita banaanit toffeen päälle. Sen päälle kasaa kerma.

Koristele kaakaojauheella tai pikakahvijauheella sekä banaanipaloilla tai vaikkapa vaahtokarkeilla. Ole varovainen jauhetta laittaessasi - ainakin tällä kertaa kahvijauhetta hulahti aika reilusti. Ja laita jauhe vasta juuri ennen tarjoilua, sulaa nimittäin heti.

Huomioita:
- Kondensoitua maitoa saa ainakin pääkaupunkiseudulla isoista marketeista. Maito on säilykepurkki ja se ei sijaitse ainakaan meidän lähikaupassa maitohyllyssä vaan etnisten ruokien yhteydessä.
- maitopurkki kannattaa avata varovasti, koska jos siihen tökkää reiän varomattomasti, sieltä voi tulla kuumat toffeet naamalle
- kakun päälle voi tietysti laittaa ihan vaan tavallista kermavaahtoa. Itse en ole perinteisen kermavaahdon ylin ystävä, joten korvaan sen vaniljacremellä aina kun voin. Ja tuota vaniljakreemijauhetta lisäsin mukaan, jotta kermavaahdosta tulisi kovempaa. Se ei siis ole pakollinen ainesosa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti