torstai 27. tammikuuta 2011

Madekeitto

Helmikuun lähestyessä on hyvä palautella mieliin yksi talven herkkuruuista, madekeitto. Made kannattaa nylkeä mahdollisimman tuoreena, jolloin sen nahka irtoaa helpoiten. Nahkasta ja ruodoista tulee todella hyvää kalalientä.

Liemi:
1-1,5kg mateen ruodot, nahka ja pää
1 sipuli
1 porkkana
pätkä varsiselleriä
pieni palanen palsternakkaa
1-2 laakerinlehteä
muutama valko-, musta- ja maustepippuri

Fileoi made. Ota talteen maksa, maiti ja mäti. Jos kalassa on mätiä, niin pakasta se vähintään vuorokaudeksi. Voit pakastaa myös maksan ja maidin.

Kuori ja pilko vihannekset sekä laita ne kattilan pohjalle. Laita kattilaan myös mausteet. Lisää kalan ruodot, nahka ja pää. Lisää jääkylmää vettä niin paljon, että ruodot peittyvät kunnolla.

Laita liemi kuumenemaan ja kuori vaahtoa koko ajan pois. Anna poreilla hiljakseen 20 min. ja siivilöi mahdollisimman tiheän siivilän tai harson läpi. Ota ruodoista talteen lihat, ja voit ruokahalun herättäjäksi poimia talteen mateen poskilihat.

Keitto:
4 - 6 henkilölle
madeliemi ja ruodoista riivityt lihat
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
nokare voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kermaa
60g- 80g voita
suola, valkopippuria myllystä
tuoretta tilliä keiton päälle

Tähän reseptiin mateesta tulee käytettyä vain ruodoista tuleva liha ja liemi, joten muista kalan osista saa tehtyä esimerkiksi pääruuan.

Kuori sipulit ja perunat. Kuullota pieneksi pilkottuja sipuleita ja perunoita nokareessa voita. Sipulia ja perunoita ei saa ruskistaa.

Lisää kuiva valkoviini ja keitä viiniä kunnes puolet on jäljellä.

Lisää kalaliemi, ruodoista riivityt lihat ja kerma. Keitä hiljaa poreillen, kunnes perunat ovat kypsiä eli noin 20 - 30 min.

Soseuta keitto hienoksi samettiseksi keitoksi sauvasekoittimella ja siivilöi se toiseen kattilaan. Painele siivilästä mahdollisimman paljon lihaa läpi.

Mausta suolalla ja tuoreella valkopippurilla myllystä ja lisää keiton joukkoon kylmiä voipaloja. Soseuta keittoa sauvasekoittimella, kunnes se kuohkeutuu ja tulee vaahtomaiseksi. Tarkista suola ja tarjoile heti. Ripottele pinnalle hieman tuoretta tilliä.

Kerro tästä reseptistä kavereille Facebookissa

2 kommenttia:

  1. Heippa!
    ymmärsinkö oikein, ettei liemen keittämisessä käytettyjä porkkanaa, palsternakkaa ja varsiselleriä siirretä mukaan lopulliseen keittoon? eli ovatko ne mukana vain antamassa makua liemeen?

    VastaaPoista
  2. Moikka! Ja pahoittelut, että vastaaminen kesti näin kauan. Ihan oikein ymmärsit eli nuo mainitsemasi aineet ovat mukana vain makua antamassa. Eivät siis tule mukaan lopulliseen keittoon.

    VastaaPoista